Коли можна займатися сексом?

          Фізіологічна і психологічна готовність до сексу.
  Вік, у якому варто чи можна починати статеве життя, - питання дуже цікаве, яке хвилює не тільки батьків, але й психологів. Звичайно ж, не можна  відповісти вам на запитання, коли і кому можна займатися сексом. Проте є певні статистичні дані про те, що середній вік початку сексуального життя у підлітків - це 15 років для дівчаток і 14 років для хлопчиків. Зараз мова йде про європейське суспільство, про те, що відбувається в Україні,  та в інших європейських країнах.

 Справа в тому, що готовність в принципі до проведення статевого акту пов'язана з фізіологічними аспектами. Є таке поняття в сексології - статева конституція.
Тут грають роль декілька чинників, природно, один з яких конституціональний, але не завжди психологічна зрілість і статева конституція, точніше, потреби в силу статевої конституції у проведенні статевого акту можуть збігатися.
Тобто деякі підлітки можуть бути фізіологічно вже готові до проведення статевого акту в 12-13 років, але виникає питання: а чи готові вони психологічно? І, напевно ми не можемо однозначно відповісти на це питання, тому що цікавість, інтерес, деяка, може бути, табуювання в суспільстві, яке табуируется підлітковий секс, штовхають їх на ранній секс, у якого можуть бути наслідки, про які я розповім трохи пізніше. Але тим не менш, напевно, все-таки вік готовності і психологічної, і фізіологічної - це 18-19 років, якщо ми говоримо саме про підлітковий секс.

  Причини, які спонукають підлітків вступати в інтимну близькість.
Причини, за якими підлітки починають займатися сексом, різні. У першу чергу, це те, про що я згадала трохи раніше, - це цікавість. Уявіть собі, мені дуже яскраво представляється така метафора, що підліткові замість старенького велосипеда подарували спортивний автомобіль, але заборонили йому кататися на спортивному автомобілі на високій швидкості, сказали, що ти будеш їздити тільки 50 км / ч. Йому страшенно хочеться випробувати і пізнати всі можливості технічні цього спортивного автомобіля.
 Те ж саме відбувається, напевно, і з сексуальним бажанням, тобто коли підліток дуже хоче, тому що мас-медіа, його однолітки, підкреслюють важливість сексуальності та сексуальної активності, і щоб не виглядати, скажемо так, дурнем, або, вибачте за сленгове слово, лохом, він прагне почати якомога швидше сексуальне життя, щоб не відрізнятися від маси своїх однолітків.  
 Тобто перша причина - це цікавість.
 Друга причина - це тиск ЗМІ, тому що зверніть увагу на рекламу, на фільми, скрізь підкреслюється важливість занять сексом, важливість бути сексуально привабливою і розкутою, наприклад, для жінок, і бути сексуально активним для чоловіків. Підліток вбирає цю інформацію, і оскільки цей вік дуже непростий саме з психологічної точки зору, підліток дуже вразливий, і його стан можна порівняти, знаєте, з таким, не побоюся цього слова, маніакально-депресивним: то злет, то падіння.
Тобто емоції, вони, їх діапазон варіюється від повної екзальтації до депресивних якихось станів. Природно, підліток якось може раптово прийняти якесь рішення, або тут же увібрати якусь інформацію, отриману зі ЗМІ, і вирішити, що саме так він повинен діяти і відповідати певному образу, який він побачив. Тому це ще, напевно, і тиск соціального середовища.
 Третій аспект - це тиск навколишнього середовища, тобто тиск однолітків. Дуже часто підлітки прагнуть спілкуватися з підлітками старшого віку і дуже часто приймають слова своїх друзів на віру про те, що вони вже живуть активним сексуальним життям. Відповідно, підліткам більш молодшого віку треба швидше-швидше відповідати більш сильним і, можливо, більш крутим образам в їхній свідомості.
 І останній аспект, який, мені здається, найбільш важливий, в причинах, які штовхають підлітка на заняття сексом, - це потреба в любові і в близькості. Підлітковий вік, адже він забарвлений такий сумом, вже не дитина, але ще не дорослий. Тобто суспільство починає, з одного боку, пред'являти вимоги до підлітка в прояві певної зрілості, але, з іншого боку, ще не дозволяє йому бути повноправним зрілим членом цього товариства.
 І тут дуже часто виникають конфлікти з батьками великі, коли батьки, по суті, відкидають своїх дітей-підлітків, бо вони стали не дітьми в бантиках і рюшами, який розчулює їх і слухати, а досить яскраво вираженими бунтарями. І це відкидання, воно важко переживається, і тому у підлітка є потреба в близькості, яку він намагається часом саме отримати за допомогою сексу.

  Психологічні наслідки сексу в ранньому віці
 Якщо ми говоримо про психологічні наслідки раннього початку статевого життя, то їх може бути кілька. Мені не хотілося б лякати якийсь медичною термінологією, називати різні сексуальні дисфункції, які можуть бути в результаті травмуючого першого статевого акту, але я хотіла б, напевно, поговорити про емоційні наслідки. Справа в тому, що тут я хотіла б розділити підлітків-дівчат і підлітків-молодих людей, тому що в силу певних біологічних, фізіологічних аспектів підлітки-чоловіки раніше готові до того щоб вести сексуальне життя.
Дівчата найчастіше все-таки більшою мірою в сексуальній близькості все-таки шукають близькість душевну, духовну, шукають романтичне кохання. І тут, звичайно, для дівчат може бути травмуючим перший сексуальний досвід, коли вони зіштовхуються з тим, що для чоловіка було необхідно сексуальне задоволення, яке абсолютно природно, а дівчина йшла на сексуальні взаємини, чекаючи саме якийсь романтичної грандіозної любові.
Тому тут можуть бути різні травми психологічні, і, знову-таки, підкреслюю, що підлітковий вік - це дуже ранимий період. Він вразливий і з точки зору фізіологічної, на гормональному рівні відбуваються різні зміни, і психіка ще може бути не до кінця сформована настільки, щоб стикатися з якимись дуже стресовими ситуаціями. Тому можуть виникати депресивні стану. Часом у дітей у проблемних сім'ях, з проблемними взаєминами з батьками, можуть бути суїцидальні фантазії, які бувають і переростають часом в суїцидальні думки і в спроби суїциду на грунті невдалого сексу.

  Фізіологічні наслідки сексу в ранньому віці
  Якщо говорити про фізіологічні наслідки, то у молодих людей це може бути якась, скажімо так, еректильна дисфункція, бо перший невдалий секс - це дуже велика травма для психіки молодого чоловіка, коли раптом у нього не вийшло провести статевий акт так, як він читав у книзі або бачив по телевізору, або коли переглядав якісь еротичні сайти. Тоді, звичайно ж, дуже сильний страх може викликати певні порушення.
У дівчат це теж можуть бути певні сексуальні дисфункції, що призводять згодом, можливо, до проблем з власною сексуальністю. Але знову-таки, мені не хотілося б лякати когось і говорити, що не займайтеся сексом підлітковим, інакше будуть проблеми. А все-таки є, мені здається, досить чимала кількість прикладів, коли вже в більш пізньому підлітковому періоді молоді люди все-таки, крім сексуального контакту, знаходять і душевний контакт зі своїм партнером і згодом не мають особливих якихось проблем в сексуальній сфері .
Соціальні наслідки сексу в ранньому віці У моїй практиці я стикалася з кількома випадками ранньої вагітності внаслідок раннього початку статевого життя, і тут це, напевно, дуже велика проблема, в першу чергу, для молодих дівчат, які ще, можливо, не готові і не хочуть мати дитину. Це природно, і в цьому немає нічого страшного. Але також є дуже великий страх робити аборт, або в деяких релігійних сім'ях це просто неприйнятно.
І наслідки бувають такі: дівчинка-мати стає дівчинкою-матір'ю-одиначкою, втрачаючи підтримки батька, бо її однолітка дитина не потрібен, як, втім, і їй. І позбавляється якийсь такий, може бути, веселості, може бути, не веселості, а того, що, мені здається, необхідно пережити в підлітковому віці, - це можливість тусуватися зі своїми однолітками, побачити щось в цьому світі. Тобто щось, що є в юності, позбавляє тебе сублімації цієї енергії. Тобто їй доводиться піклуватися про маленьку дитину, чоловічка, і дуже добре, якщо в ній прокидається материнський інстинкт, вона стає хорошою матір'ю. Але не завжди це так, часто страждає вона, дитина і той, хто забезпечує її матеріально.
І другий момент: - це переживання, почуття провини, почуття сорому,  депресивного стану, якщо дівчина робить аборт і переживає все, що з цим пов'язане . Що стосується чоловіків, о в быльшості випадків їх не "засуджують", бо так уже склалося в нашому суспільстві.  Дівчина, жінка, яка почала займатися в 14 років сексом, вона, швидше за все, буде засуджуватися людьми зрілого віку . Чоловік же, який почав ранню сексуальне життя, швидше за все, в такій мірі і в такій мірі не буде засуджуватися ні однолітками, ні більш зрілими людьми.
Тому, напевно, наше суспільство все ще патріархально. Тому сказати про соціальні наслідки для чоловіків складно. У якихось ситуаціях, можливо, рання вагітність накладає, скажімо так, тягар відповідальності і на молодого чоловіка, якого родина змушує одружуватися виходячи з морально-етичного аспекту. Загалом і в цілому дуже рідко в 18 років взагалі така потреба у чоловіків, та й, напевно, у жінок, існує як така - створювати сім'ю і вступати в шлюбні відносини. Ну знову ж таки, я підкреслю, що мова йде про великі міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар