Як налагодити стосунки з коханою людиною



   Коли вас щось не влаштовує в стосунках з коханою людиною, чоловіком або дружиною, дівчиною чи хлопцем, насамперед, потрібно визначити що саме ви б хотіли змінити у взаєминах з коханим. Що, на вашу думку, бракує в поведінці вашого партнера для того, щоб відносини приносили задоволення і робили вас щасливими. Нечіткі формулювання, типу «Мені не вистачає твоєї уваги та поцілунків», «Хотілося б, щоб ти більше думав (а) і дбав (лась) про мене», «Ти міг (ла) би приділяти мені більше часу» не підійдуть. Дуже важливо правильно і чітко висловити свої почуття і бажання, так, щоб кохана людина мав «керівництво до дії». Тільки конкретні формулювання дозволяють отримати результат.
 
 Важливо також, щоб ви висловлювали свої бажання в позитивній формі (без частки «не») і давали детальний опис бажаного поведінки. Наприклад, ви хочете, щоб партнер більше часу присвячував вам, тоді можна висловити своє бажання так: «Хочу, щоб ми раз на тиждень влаштовували романтичну вечерю». Негативну вимогу: «Ти не приділяєш мені уваги» варто сформулювати більіш конкретно і в позитивній формі: «Мені б хотілося, щоб ти запитав мене, як пройшов мій день». Формулюючи свої потреби та бажання таким чином, ви сприяєте тому, щоб налагодити відносини з партнером, не звинувачуючи і не маніпулюючи партнером.Якщо ви перебуваєте з коханою людиною у відносинах вже давно, то, напевно, за час вашого спілкування у вас обох накопичилися якісь невисловлені образи, гіркота, недовіра, страх. Але щоб щось почало змінюватися у ваших відносинах з партнером, насамперед, потрібно постаратися створити атмосферу довіри, продуктивного співробітництва і позитивних очікувань. Коли ви переносите фокус своєї уваги на позитивні аспекти поведінки свого партнера, то кожен з вас починає по-новому дивитися на поточні проблеми у спілкуванні, усвідомлює свою відповідальність за проблеми у відносинах.
    Бажаєте дійсно налагодити стосунки з коханою людиною? Спробуйте техніку, яка в поведінкової терапії називається «поведінковий обмін», це означає, що один партнер віддає щось, щоб отримати або посилити бажану поведінку іншого. Мета поведінкового обміну полягає в тому, щоб зменшити або усунути небажану поведінку і замінити його бажаним.   Поведінковий обмін включає дві основні процедури (Дж. Браун, Д. Крістенсен «Теорія і практика сімейної психотерапії»): -Один або обидва партнери повинні позначити ту поведінку, яку вони хотіли б бачити частіше. Наприклад, фраза «Я хочу, щоб ти приділяв мені більше уваги» може означати «Коли ти приходиш з роботи, мені б хотілося поспілкуватися з тобою, перш ніж ти ляжеш спати».
  Робиться спроба збільшити частоту бажаних видів поведінки, при цьому бажана поведінка має винагороджується обома партнерами. Наприклад, дружина може звернутися до чоловіка з проханнями: 1) кожен вечір цікавитися, як у неї справи, 2) після роботи вішати свій одяг у шафу. У свою чергу, чоловік, може висунути свої вимоги жінці: 1) хвалити його, якщо він щось для неї робить, 2) ділитися з ним, якщо щось починає її турбувати.Якщо ваші прагнення налагодити відносини серйозні, можна скласти перелік найбільш важливих видів поведінки, включивши в нього такі категорії, як прояв ніжності, сексуальні відносини, спільне обговорення питань і проблем, спільна діяльність і дозвілля, домашні обов'язки, обговорення сімейного бюджету, особисті звички та інтереси , робота, освіта, незалежність.
  Спробуйте скласти перелік «обміну вигодами», обговорити, проаналізувати його з коханою людиною і прийти до компромісу. Після чого, можна перейти до списку того, що буде робити кожен з партнерів і як довго. Таким чином, ви укладаєте в сім'ї своєрідний контракт, згідно з яким зміни, наприклад, чоловіка стають умовою зміни дружини, і якщо один партнер дотримується умов контракту, то й інший повинен виконувати свої зобов'язання. При успішній практиці «поведінкового обміну» кожен отримує більше вигод з меншими витратами.Ще одним способом налагодити стосунки з коханою людиною є «дні турботи одне про одного». У «дні турботи» кожен партнер докладає максимальні зусилля для того, щоб проявити турботу про інше. Можна заздалегідь обговорити на ньому (або висловити у письмовій формі), які види поведінки для вас були б найбільш бажані і як вам би хотілося, щоб партнер виявляв про вас турботу. «Дні турботи» хороші тим, що закохані люди вчаться висловлювати свої бажання і потреби замість того, щоб чекати, поки інша здогадається про них. У «дні турботи» краще не намагатися вирішувати конфліктні питання, інакше ви не зможете «врегулювати» розбіжності перш, ніж налагодите відносини між собою. Щоб «дні турботи» проходили більш продуктивно можна скласти перелік приємних видів поведінки, куди можна включити такі пункти, як «подзвони мені», «погладь мене», «зроби мені масаж», «зроби мені смачну вечерю», «подаруй мені квіти» та інше. Всі пункти бажано обговорити з партнером, щоб переконатися, що він (а) правильно зрозумів (а) ваше бажання. Коли перелік буде складений, ви можете домовитися та закріпити договір гарненьким поцілунком.
    Договір може звучати так: демонструвати по три види приємного поведінки щодня. Важлива умова: кожен повинен проявляти турботу незалежно від відповідних реакцій іншого. Це дуже важлива умова, тому що якщо кожен буде дбати про інше тільки в тому випадку, якщо слід позитивна реакція, це означає. що жоден з партнерів не бере на себе відповідальність за те, щоб налагодити стосунки в родині або парі. «Дні турботи» дуже ефективні і корисні, тому що сприяють встановленню довіри та близькості в стосунках.
    Ось ще один гарний варіант налагодити відносини з близьким і коханим чоловіком: згадуйте частіше про ті моменти, коли вам було добре вдвох. Це можуть бути якісь пам'ятні місця, дати, події - символи, що мають для вас обох особливе значення.Добре б побувати повторно в тому місці, де ви обоє пережили колись незабутні щасливі моменти. Таке романтичне побачення викличе позитивні емоції і привнесе свіжий струмінь у ваші стосунки, дозволивши вам знову насолоджуватись компанією один одного.

Немає коментарів:

Дописати коментар